Bycie mamą to nie jedyna z Twoich ról

Ciasto z truskawkami, ucierane, łatwe i pyszne

Sezon na polskie truskawki zbliża się wielkimi krokami, ale w sklepach można już dostać całkiem niezłe (choć nie tak dobre jak polskie) truskawki z zagranicy. Ja truskawki wprost uwielbiam, więc dzisiaj dziele się świetnym przepisem na proste, ucierane ciasto z truskawkami, które możesz zrobić ze zwykłym cukrem, ksylitolem lub cukrem trzcinowym, a i tak wyjdzie równie dobre!

Już mi ślinka cieknie na samą myśl o tym cieście.

Składniki:

  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1-1,5 szklanki cukru (białego, trzcinowego lub ksylitolu)
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 4 budynie waniliowe
  • 0,5 kg truskawek
  • opcjonalnie kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie cukier puder
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka mąki do wysmarowania i  podsypania formy

 

Przygotowanie:

Naszykuj dwie głębokie miski. Do jednej wrzuć masło, jajka i cukier (opcjonalnie też wanilię). Do drugiej wsyp przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Masło, jaja i cukier utrzyj mikserem, do momentu aż masa będzie puszysta.

 

Następnie dodaj do masy zawartość drugiej miski (z mąką, proszkiem i budyniem). Wszystko ucieraj do połączenia się składników. Masa będzie gęsta, więc niech cię nie podkusi dodawać do niej mleka lub oleju 🙂

 

Truskawki umyj i podziel na ćwiartki. Osyp je mąką – mąka wchłonie wodę i zapobiegnie powstawaniu zakalca.

 

Masę wylej na dużą formę uprzednio wysmarowaną masłem i podsypaną mąką. Truskawki wyłóż na wierzch.

 

Piecz przez ok. 55 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem 🙂

Smacznego!

 

Czas przygotowania: ok. 80 min.

Liczba porcji: powyżej 12 osób

Koszt: 26-30 zł

  • Super ciacho <3 A do tego truskawkowe mniam! Kocham truskawki!

  • Chyba się do Ciebie wproszę na kawę 😉

  • Agnieszka Jarosz

    Narobilas ochoty a mnie trafia ze piekarnik zepsuty i nie mam jak zrobić. Jednak przepis zapisany i będzie pierwszy w kolejce jak kupie nowy piekarnik

  • A ciasto jest suche? Coś jak drożdżowe?

    • Matka Wielowymiarowa

      Nie jest suche, ale też nie jest bardzo wilgotne. Idealne do kawusi i herbatki

  • Anna Jeżmańska

    Ależ pysznie wygląda! Kusi

  • Wiola Skawinska

    Ależ to pysznie wygląda. Pyyyycha

  • etatowamatka

    Juz czekam na te nasz polskie truskawki! Prostu przepis to lubię!

  • I potwierdza się, że proste patenty nierzadko są najlepsze 🙂 Muszę tylko pomyśleć nad bezglutenowym zamiennikiem mąki pszennej i zrobię sobie coś podobnego 🙂 // Olu

  • Mniam! Pyszności!!!