Drożdżowe z truskawkami. Ciasto mojego dzieciństwa

Drożdżowe z truskawkami. Ciasto mojego dzieciństwa

Drożdżowe uwielbiam! Drożdżowe wilgotne, rozpływające się w ustach – nauczyłam się takie robić.  Drożdżowe z truskawkami to ciasto mojego dzieciństwa i chcę by moje dzieci miały podobne wspomnienia. Zapraszam do mnie po przepis.

Składniki:

  • ok. 550 g mąki pszennej (najlepiej z przeznaczeniem do wypieków drożdżowych)
  • 3 jajka
  • 200 g masła (82%)
  • 300-400 g truskawek
  • 100-160 g cukru (zwykły bądź trzcinowy)
  • 50 g drożdży w kostce
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka krowiego
  • 100 ml przegotowanej wody

Przygotowanie:

Do dużej miski wysyp ok. 300 g przesianej mąki. Wrzuć tam pokruszone drożdże, zasyp je szczyptą soli i ok. 80 g cukru. W garnuszku lub mikrofali podgrzej mleko połączone z przegotowaną wodą. Drożdże zalej ok. 200 ml mikstury, resztę mleka z wodą zostaw na wszelki wypadek, gdyby ciasto było zbyt gęste.

Pozostaw drożdże pod przykryciem na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie zrób kruszonkę z ok. 80 g mąki, 80 g cukru i 50 g masła.

150 g masła rozpuść w garnuszku.

Do wyrośniętych drożdży i mąki wbij 3 całe jajka i zacznij wyrabiać ręką ciasto. Ciasto będzie za rzadkie więc stopniowo po 1 łyżce mąki dodawaj do ciasta i cały czas wyrabiaj. Kiedy ciasto zacznie się za bardzo lepić, ale będziesz czuła, że już jest sprężyste to zalej je połową rozpuszczonego masła i ponownie wyrabiaj, zagniataj, oklepuj ciasto – zacznie się wtedy odklejać od dłoni. Dosyp zatem pozostałą zawartość mąki. Ciasto ponownie może się kleić, więc wylej resztę rozpuszczonego masła i zagniataj. Rób to przez minutę, maks. dwie. Jeżeli czujesz, że ciasto jest lekko tłuste, ale miękkie i sprężyste to przerwij zagniatanie, zasyp je na całej powierzchni łyżką mąki i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, np. nad rozgrzany, ale nie włączony palnik od kuchenki. Pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj formę do pieczenia. Musi mieć wymiary minimum 20×20 cm, maksymalnie 20×30 cm. Formę wysmaruj cienko masłem i podsyp mąką.

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki lub plastry. Zasyp truskawki 2 łyżkami mąki i wymieszaj. Woda z truskawek wsiąknie w mąkę i podczas pieczenia nie powstanie zakalec.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełóż je do formy i wyłóż truskawki. Staraj się mniej truskawek rozkładać na środku ciasta. Dzięki temu zabiegowi zmniejszysz ryzyko, że ciasto w swojej środkowej części opadnie podczas pieczenia.

Truskawki zasyp kruszonką.

Piecz przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu jeszcze przez ok. 10-15 minut nie otwieraj piekarnika. Piekarnika nie otwieraj też w trakcie pieczenia!!!

Dobrze rozrobione ciasto, po upieczeniu będzie wilgotne nawet na trzeci dzień.

Smacznego!

Ilość porcji: powyżej 12

Czas przygotowania: 2,5 godz.

Poziom trudności (od 1 do 5, w tym 1 to bardzo łatwe, 5 to bardzo trudne): 3

Koszt produktów: ok. 18 zł



  • Aleksandra T

    Woooow! Wygląda przepysznie, właśnie przydałoby mi się do kawki 😀
    Polecam Ci książkę „Zatrzymać dzień” – tam sporo wskazówek odnośnie zdrowego jedzenia na całej rodziny. Odżywiania pełnego warzyw i owoców, po którym czujemy się o wiele lepiej i jestesmy w stanie lepiej uchronić się przed niechcianymi chorobami 🙂

  • narobiłaś mi apetytu na takie pyszne ciasto

  • entomka

    Drożdżowe ciasta, zarówno z truskawkami, rabarbarem czy śliwkami, to było zwieńczenie każdej niemal wizyty u babci … ech, zapachniało wspomnieniami …

  • Wygląda mega smacznie, a do tego akurat mam w lodówce drożdże i truskawki, hmm… 🙂

  • Smak dzieciństwa! Jem oczami! 🙂 <3

  • Smaki dzieciństwa są najlepsze! Nigdy nie miałam ręki do ciast drożdżowych, ale Twój przepis wygląda na bardzo prosty, więc może jednak się przekonam 🙂 Dzięki!

  • A ja nigdy nie jadłam ciasta drożdżowego z truskawkami! Moja mama zawsze robi na kruchym cieście i tak się u nas w domu już przyjęło 😀 Muszę w takim razie wypróbować Twój przepis.

    • Matka Wielowymiarowa

      Musisz koniecznie sprobowac, bo to jest super smak, a swoja droga ja musze zrobic jakies kruche ciasto z truskawkami 😊

  • Drożdżowe to zdecydowanie smaki dzieciństwa 😉

    • Matka Wielowymiarowa

      O tak! Omnomnom

  • Kamil

    Moja mama piecze bardzo podobne i jest genialne 🙂 Ale ciastem mojego dzieciństwa jest takie z budyniem, herbatnikami i polewa czekoladową. Na samą myśl ślinie monitor…

    • Matka Wielowymiarowa

      Hmm masz jakies zdjecie takiego ciasta z budyniem, ma jakas nazwe? Narobiles mi smaka 😊

      • Kamil

        zdjecia nie mam 🙁 spod biszkoptowy, wylewasz budyn smietankowy, herbatniki ukladasz na wierzch i zalewasz czekolada

  • Ciasto mojego dzieciństwa, robię podobne w domu 🙂

  • Bożena Jędral

    Pod czujnym okiem instruktorki zrobiłam osostnio najpyszniejsze ciasto drożdżowe z truskawkami.

    • Matka Wielowymiarowa

      A kto byl instruktorka? Mama? 😊

  • Moje ulubione ciasto!!!

  • Uwielbiam ciasto drożdżowe, koniecznie muszę zrobić w wolnej chwili 🙂

  • Angelika Ziętek

    Lubię drożdżowe z jagodami i z rabarbarem, ale z truskawkami też chętnie bym spróbowała/

    http://www.naturalnieandzia.blog.pl

    • Matka Wielowymiarowa

      Juz sie nie moge doczekac kiedy bed jagody. Tez chetnie zrobie! Z rabarbarem nie robie, bo moje dzieci nie chca. Zupelnie nie wiemtylko dlaczego, bo na ciscie drozdzowym i z kruszonka smakuje rownie wybornie jak z truskawkami. I wlasnie wpadlam na super pomysl. Przemyce troche rabarbaru, jak bede ponownie piec drozdzowe z truskawkami 😊

  • Mama Tosiaczka

    Przyznam że nie przepadam za drożdżowymi ciastami, ale te truskawki pod kruszynką.Mmmmm….Mogłabym się skusić… 🙂

  • Drożdżowe uwielbiam, w każdej postaci. A z truskawkami, na które obecnie jest sezon, to już w ogóle. Raj podniebienia <3

Drożdżowe z truskawkami. Ciasto mojego dzieciństwa

Drożdżowe z truskawkami. Ciasto mojego dzieciństwa

Drożdżowe uwielbiam! Drożdżowe wilgotne, rozpływające się w ustach – nauczyłam się takie robić.  Drożdżowe z truskawkami to ciasto mojego dzieciństwa i chcę by moje dzieci miały podobne wspomnienia. Zapraszam do mnie po przepis.

Składniki:

  • ok. 550 g mąki pszennej (najlepiej z przeznaczeniem do wypieków drożdżowych)
  • 3 jajka
  • 200 g masła (82%)
  • 300-400 g truskawek
  • 100-160 g cukru (zwykły bądź trzcinowy)
  • 50 g drożdży w kostce
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka krowiego
  • 100 ml przegotowanej wody

Przygotowanie:

Do dużej miski wysyp ok. 300 g przesianej mąki. Wrzuć tam pokruszone drożdże, zasyp je szczyptą soli i ok. 80 g cukru. W garnuszku lub mikrofali podgrzej mleko połączone z przegotowaną wodą. Drożdże zalej ok. 200 ml mikstury, resztę mleka z wodą zostaw na wszelki wypadek, gdyby ciasto było zbyt gęste.

Pozostaw drożdże pod przykryciem na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie zrób kruszonkę z ok. 80 g mąki, 80 g cukru i 50 g masła.

150 g masła rozpuść w garnuszku.

Do wyrośniętych drożdży i mąki wbij 3 całe jajka i zacznij wyrabiać ręką ciasto. Ciasto będzie za rzadkie więc stopniowo po 1 łyżce mąki dodawaj do ciasta i cały czas wyrabiaj. Kiedy ciasto zacznie się za bardzo lepić, ale będziesz czuła, że już jest sprężyste to zalej je połową rozpuszczonego masła i ponownie wyrabiaj, zagniataj, oklepuj ciasto – zacznie się wtedy odklejać od dłoni. Dosyp zatem pozostałą zawartość mąki. Ciasto ponownie może się kleić, więc wylej resztę rozpuszczonego masła i zagniataj. Rób to przez minutę, maks. dwie. Jeżeli czujesz, że ciasto jest lekko tłuste, ale miękkie i sprężyste to przerwij zagniatanie, zasyp je na całej powierzchni łyżką mąki i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, np. nad rozgrzany, ale nie włączony palnik od kuchenki. Pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj formę do pieczenia. Musi mieć wymiary minimum 20×20 cm, maksymalnie 20×30 cm. Formę wysmaruj cienko masłem i podsyp mąką.

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki lub plastry. Zasyp truskawki 2 łyżkami mąki i wymieszaj. Woda z truskawek wsiąknie w mąkę i podczas pieczenia nie powstanie zakalec.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełóż je do formy i wyłóż truskawki. Staraj się mniej truskawek rozkładać na środku ciasta. Dzięki temu zabiegowi zmniejszysz ryzyko, że ciasto w swojej środkowej części opadnie podczas pieczenia.

Truskawki zasyp kruszonką.

Piecz przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu jeszcze przez ok. 10-15 minut nie otwieraj piekarnika. Piekarnika nie otwieraj też w trakcie pieczenia!!!

Dobrze rozrobione ciasto, po upieczeniu będzie wilgotne nawet na trzeci dzień.

Smacznego!

Ilość porcji: powyżej 12

Czas przygotowania: 2,5 godz.

Poziom trudności (od 1 do 5, w tym 1 to bardzo łatwe, 5 to bardzo trudne): 3

Koszt produktów: ok. 18 zł