Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? 10 złotych rad

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? 10 złotych rad

Drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione ciasto, nie tylko ze względu na to, że ma sporo witamin i uwielbiam ten drożdżowy smak, ale również dlatego, że mogę się nim chwalić, bo mi po prostu wychodzi! 🙂 Dzisiaj podzielę się z Wami złotymi radami, jak takie drożdżowe ciasto wykonać i upiec bez niespodzianek.

  1. Drożdże lubią ciepło, każda nawet początkująca „kuchareczka” to wie. Dobrze zrobiony zaczyn wymaga odrobiny mąki, cukru, soli, drożdży i ciepłego lecz NIE gorącego mleka.
  2. Surowe ciasto nie może wyrastać zbyt długo. Ciasto pozostawione w ciepłym miejscu zbyt długo opadnie podczas pieczenia i będzie suche.
  3. Ciasto drożdżowe powinno się piec w temperaturze od 180 do maks. 190 stopni Celsjusza, w czasie od 50 do 60 min. Pieczenie w niższej temperaturze, a przez to przez dłuższy czas sprawi, że ciasto będzie zbyt suche – a tego smakosze drożdżowego nie lubią. Wyższa temperatura może ciasto zniekształcić, a na wierzchu pojawią się nieestetyczne spękania.
  4. Surowe ciasto drożdżowe można zostawić do wyrośnięcia w lodówce. Warto je w tym miejscu zostawić nawet na całą noc. Ciasto po upieczeniu będzie delikatne i co najważniejsze wilgotne –  a takie ciacho tygryski lubią najbardziej.
  5. Surowe ciasto drożdżowe lubi ciepły tłuszcz. Zazwyczaj powinno być to rozpuszczone masło dobrej jakości, ale z powodzeniem sprawdzi się też olej rzepakowy, słonecznikowy, a nawet kokosowy.
  6. Surowe ciasto drożdżowe można zamrażać. Haczyk w tym, by po wyjęciu z zamrażarki rozmrażać je w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Gdy się rozmrozi możesz je wyrabiać jak zwykle.
  7. Upieczone ciasto drożdżowe można mrozić, dlatego pączkami lub rogalikami cieszymy się nie tylko w Tłusty Czwartek 😉
  8. Ciasto drożdżowe jest mdłe, dlatego do zaczynu drożdżowego dodawaj zawsze szczyptę soli.
  9. Surowe ciasto drożdżowe nie lubi zbyt dużej ilości wilgoci, między innymi soku z owoców, który podczas pieczenia zalewa powierzchnię ciasta, dlatego owoce warto obtoczyć w mące przed położeniem na ciasto. Mąka wchłonie wilgoć i z ciasta drożdżowego nie zrobi się zakalec.
  10. Ciasto drożdżowe nie lubi nagłych zmian temperatury, dlatego podczas wyrastania nakryj je ściereczką, dbaj o stałą temperaturę w pomieszczeniu, w którym jest ciasto, a podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Piekarnik otwórz dopiero po 10-15 minutach od zakończenia pieczenia.


  • Katarzyna Mirek

    Nie wiedziałam o tym że ciasto drożdżowe można mrozić, a później je znów wyrobić oraz że warto aby rosło w lodówce 🙂 Zawsze stawiałam w ciepłym miejscu ale przy kolejnej okazji wypróbuję ten sposób.

  • Lubię ciasto drożdżowe, ale wychodzi mi raz na dziesięć podjeść:) Przestudiuję jeszcze raz Twoje rady i spróbuję ponownie! 🙂

  • Gdybym jadła mąkę pszenną i drożdże to pewnie właśnie najbardziej lubiłabym takie cuda 🙂 Wyglądają przesmacznie!

  • Różne ciasta piekę.Umiem zrobic świetny sernik i jabłecznik ale drożdżowe mi nie wychodzi. Moze teraz po twoich radach sie to zmieni:)

  • Nie piekłam jeszcze drożdżowego, więc te wskazówki będą jak znalazł przed „debiutem” 😀 uwielbiam drożdżowe, takie wilgotne i z kruszonką…mmm aż nabrałam ochoty 😉

  • Nie wiedziałam, że to ciasto można mrozić! Dzięki za tę złotą radę!!!

  • Ciast drożdżowych nie jadam, a z drożdży robię pastę na kanapkę 🙂

  • Ale mi ślinka cieknie na myśl o takim cieście 🙂 mniom

  • Ja mam jedną zasadę – brak przepisu 🙂 Wiem jakie składniki, ale zabij nie wiem jaka ilość! Czasem bez jajek, czasem bez tłuszczu, raz na mleku, raz na wodzie, a zawsze pysznie wychodzi. Grunt to wiedzieć jaka ma być konsystencja ciasta, no ale do tego trzeba treningu 😀

    • Matka Wielowymiarowa

      Dokladnie tak, jezeli robi sie drozdzowe czesto to juz przepis niepotrzebny, bo po ciescie sie widzi czy bedzie ok, ale osobom poczatkujacym takie wskazowki bardzo sie przydaja 😊

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? 10 złotych rad

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? 10 złotych rad

Drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione ciasto, nie tylko ze względu na to, że ma sporo witamin i uwielbiam ten drożdżowy smak, ale również dlatego, że mogę się nim chwalić, bo mi po prostu wychodzi! 🙂 Dzisiaj podzielę się z Wami złotymi radami, jak takie drożdżowe ciasto wykonać i upiec bez niespodzianek.

  1. Drożdże lubią ciepło, każda nawet początkująca „kuchareczka” to wie. Dobrze zrobiony zaczyn wymaga odrobiny mąki, cukru, soli, drożdży i ciepłego lecz NIE gorącego mleka.
  2. Surowe ciasto nie może wyrastać zbyt długo. Ciasto pozostawione w ciepłym miejscu zbyt długo opadnie podczas pieczenia i będzie suche.
  3. Ciasto drożdżowe powinno się piec w temperaturze od 180 do maks. 190 stopni Celsjusza, w czasie od 50 do 60 min. Pieczenie w niższej temperaturze, a przez to przez dłuższy czas sprawi, że ciasto będzie zbyt suche – a tego smakosze drożdżowego nie lubią. Wyższa temperatura może ciasto zniekształcić, a na wierzchu pojawią się nieestetyczne spękania.
  4. Surowe ciasto drożdżowe można zostawić do wyrośnięcia w lodówce. Warto je w tym miejscu zostawić nawet na całą noc. Ciasto po upieczeniu będzie delikatne i co najważniejsze wilgotne –  a takie ciacho tygryski lubią najbardziej.
  5. Surowe ciasto drożdżowe lubi ciepły tłuszcz. Zazwyczaj powinno być to rozpuszczone masło dobrej jakości, ale z powodzeniem sprawdzi się też olej rzepakowy, słonecznikowy, a nawet kokosowy.
  6. Surowe ciasto drożdżowe można zamrażać. Haczyk w tym, by po wyjęciu z zamrażarki rozmrażać je w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Gdy się rozmrozi możesz je wyrabiać jak zwykle.
  7. Upieczone ciasto drożdżowe można mrozić, dlatego pączkami lub rogalikami cieszymy się nie tylko w Tłusty Czwartek 😉
  8. Ciasto drożdżowe jest mdłe, dlatego do zaczynu drożdżowego dodawaj zawsze szczyptę soli.
  9. Surowe ciasto drożdżowe nie lubi zbyt dużej ilości wilgoci, między innymi soku z owoców, który podczas pieczenia zalewa powierzchnię ciasta, dlatego owoce warto obtoczyć w mące przed położeniem na ciasto. Mąka wchłonie wilgoć i z ciasta drożdżowego nie zrobi się zakalec.
  10. Ciasto drożdżowe nie lubi nagłych zmian temperatury, dlatego podczas wyrastania nakryj je ściereczką, dbaj o stałą temperaturę w pomieszczeniu, w którym jest ciasto, a podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Piekarnik otwórz dopiero po 10-15 minutach od zakończenia pieczenia.