Drożdżowe to zdecydowanie moje ulubione ciasto, nie tylko ze względu na to, że ma sporo witamin i uwielbiam ten drożdżowy smak, ale również dlatego, że mogę się nim chwalić, bo mi po prostu wychodzi! 🙂 Dzisiaj podzielę się z Wami złotymi radami, jak takie drożdżowe ciasto wykonać i upiec bez niespodzianek.

  1. Drożdże lubią ciepło, każda nawet początkująca „kuchareczka” to wie. Dobrze zrobiony zaczyn wymaga odrobiny mąki, cukru, soli, drożdży i ciepłego lecz NIE gorącego mleka.
  2. Surowe ciasto nie może wyrastać zbyt długo. Ciasto pozostawione w ciepłym miejscu zbyt długo opadnie podczas pieczenia i będzie suche.
  3. Ciasto drożdżowe powinno się piec w temperaturze od 180 do maks. 190 stopni Celsjusza, w czasie od 50 do 60 min. Pieczenie w niższej temperaturze, a przez to przez dłuższy czas sprawi, że ciasto będzie zbyt suche – a tego smakosze drożdżowego nie lubią. Wyższa temperatura może ciasto zniekształcić, a na wierzchu pojawią się nieestetyczne spękania.
  4. Surowe ciasto drożdżowe można zostawić do wyrośnięcia w lodówce. Warto je w tym miejscu zostawić nawet na całą noc. Ciasto po upieczeniu będzie delikatne i co najważniejsze wilgotne –  a takie ciacho tygryski lubią najbardziej.
  5. Surowe ciasto drożdżowe lubi ciepły tłuszcz. Zazwyczaj powinno być to rozpuszczone masło dobrej jakości, ale z powodzeniem sprawdzi się też olej rzepakowy, słonecznikowy, a nawet kokosowy.
  6. Surowe ciasto drożdżowe można zamrażać. Haczyk w tym, by po wyjęciu z zamrażarki rozmrażać je w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Gdy się rozmrozi możesz je wyrabiać jak zwykle.
  7. Upieczone ciasto drożdżowe można mrozić, dlatego pączkami lub rogalikami cieszymy się nie tylko w Tłusty Czwartek 😉
  8. Ciasto drożdżowe jest mdłe, dlatego do zaczynu drożdżowego dodawaj zawsze szczyptę soli.
  9. Surowe ciasto drożdżowe nie lubi zbyt dużej ilości wilgoci, między innymi soku z owoców, który podczas pieczenia zalewa powierzchnię ciasta, dlatego owoce warto obtoczyć w mące przed położeniem na ciasto. Mąka wchłonie wilgoć i z ciasta drożdżowego nie zrobi się zakalec.
  10. Ciasto drożdżowe nie lubi nagłych zmian temperatury, dlatego podczas wyrastania nakryj je ściereczką, dbaj o stałą temperaturę w pomieszczeniu, w którym jest ciasto, a podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Piekarnik otwórz dopiero po 10-15 minutach od zakończenia pieczenia.
  • Katarzyna Mirek

    Nie wiedziałam o tym że ciasto drożdżowe można mrozić, a później je znów wyrobić oraz że warto aby rosło w lodówce 🙂 Zawsze stawiałam w ciepłym miejscu ale przy kolejnej okazji wypróbuję ten sposób.

  • Lubię ciasto drożdżowe, ale wychodzi mi raz na dziesięć podjeść:) Przestudiuję jeszcze raz Twoje rady i spróbuję ponownie! 🙂

  • Gdybym jadła mąkę pszenną i drożdże to pewnie właśnie najbardziej lubiłabym takie cuda 🙂 Wyglądają przesmacznie!

  • Różne ciasta piekę.Umiem zrobic świetny sernik i jabłecznik ale drożdżowe mi nie wychodzi. Moze teraz po twoich radach sie to zmieni:)

  • Nie piekłam jeszcze drożdżowego, więc te wskazówki będą jak znalazł przed „debiutem” 😀 uwielbiam drożdżowe, takie wilgotne i z kruszonką…mmm aż nabrałam ochoty 😉

  • Nie wiedziałam, że to ciasto można mrozić! Dzięki za tę złotą radę!!!

  • Ciast drożdżowych nie jadam, a z drożdży robię pastę na kanapkę 🙂

  • Ale mi ślinka cieknie na myśl o takim cieście 🙂 mniom

  • Ja mam jedną zasadę – brak przepisu 🙂 Wiem jakie składniki, ale zabij nie wiem jaka ilość! Czasem bez jajek, czasem bez tłuszczu, raz na mleku, raz na wodzie, a zawsze pysznie wychodzi. Grunt to wiedzieć jaka ma być konsystencja ciasta, no ale do tego trzeba treningu 😀

    • Matka Wielowymiarowa

      Dokladnie tak, jezeli robi sie drozdzowe czesto to juz przepis niepotrzebny, bo po ciescie sie widzi czy bedzie ok, ale osobom poczatkujacym takie wskazowki bardzo sie przydaja 😊