Rogaliki drożdżowe – pyszne i super łatwe

Rogaliki drożdżowe – pyszne i super łatwe

Nie gwarantuję Ci tym przepisem, że rogaliki same się zrobią. Będziesz musiała troszkę w tej kuchni, nad blatem postać, ale samo zrobienie ciasta będzie szybkie i przyjemne i nawet w tej pierwszej fazie przygotowywania rogalików się nie ubrudzisz 🙂

Później możesz już się trochę upaćkać.

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe) lub krowiego
  • ¼ szklanki przegotowanej wody
  • 50 g drożdży w kostce
  • 1 opak. cukru z wanilią
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 kostka masła 82% tj. 200 g
  • 3 jajka (tj. 2 jajka do ciasta, 1 roztrzepane jajko do posmarowania na wierzch surowego rogalika)
  • ½ szklanki mąki do podsypywanie na stolnicę i do ciasta, jeżeli będzie zbyt rzadkie

Składniki na nadzienie:

  • marmolada (smak wg preferencji smakowych)

Opcjonalnie na wierzch upieczonego rogalika:

  • lukier z torebki
  • posypka gotowa
  • wiórki kokosowe, itp.

Przygotowanie:
Te ciasto wyrabia się łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. W pierwszej kolejności podgrzej mleko zmieszane z wodą. Powstały płyn nie może wrzeć. Przelej płyn do miseczki i dodaj tam pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj składniki, aż wszystko się rozpuści. W dużej misce trzeba przesiać mąkę i sól, następnie dodać 2 całe jajka. Wlej rozpuszczone drożdże do miski i zamieszaj łyżką lub mikserem wszystkie składniki.

Rozpuść masło w garnuszku. Masło musi być dosyć ciepłe kiedy dodasz je do miski z resztą składników. Dodaj zatem masło w ilości ok. 100 ml i wymieszaj z resztą ciasta. Następnie wlej resztę masła i ponownie mieszaj. Jeżeli wydaje Ci się, że ciasto tak jakby nie wchłania masła dodaj dwie łyżki mąki (przesianej). Wymieszaj znowu ciasto.

Musicie wiedzieć, że tego ciasta nie wyrabiamy, aż będzie bardzo gęste i nietłuste. Jeżeli zauważasz, że już ładnie zawiązały się składniki i ciasto odchodzi od samej miski to przerwij mieszanie. Całe wyrabianie ciasta nie trwa zatem dłużej niż ok. 2 minuty. Zostaw je takie szkliste i tłuste w misce. Przykryj ściereczką i pozostaw w lodówce (tak, dobrze czytasz) na 60-90 min. Powinno sobie w chłodnym miejscu ładnie wyrastać.

Po tym czasie wystaw miskę i nabierz porcję wielkości swojej pięści. Ciasto może być klejące, ale jeżeli w lodówce podwoiło swoją objętość, to się tym w ogóle nie przejmuj. Warto wstawiać miskę z ciastem, co jakiś czas do lodówki, to będzie wtedy twardsze i prostsze w obsłudze.

Porcję ciasta obtocz w mące, aby łatwiej było Ci je wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Staraj się rozwałkować je na kształt koła i poprzecinaj jak pizzę na 8 części. Tutaj już przyda Ci się marmolada. Nakładaj płaską łyżeczkę marmolady tak jak to prezentuje zdjęcie. Następnie zakręcaj rogaliki.

Przyznam Ci się, że ja do dzisiaj nie potrafiłam formować rogalików. Wychodziły mi strasznie koślawe. Mam jednak jakiś defekt mózgu. Zanim wzięłam się dzisiaj za rogaliki obejrzałam kilka filmików na You Tube, by wiedzieć, czy robię to w odpowiedni sposób i szczerze uważam, że nadal nie są idealne.

Niemniej jednak po uformowaniu rogalików przełóż je na blachę. Powtarzaj czynności, aż do zużycia całego ciasta.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Przed włożeniem do piekarnika posmaruj każdy rogalik mazią z roztrzepanego żółtka.

Piecz pierwszą partię przez 20 min, aż rogaliki się zarumienią. Przy kolejnej turze zmniejsz czas do 18 min. Tutaj zaznaczam, że długość pieczenia w głównej mierze zależy od piekarnika. U Ciebie może to trwać tylko 15 minut i już będą rumiane. W innym piekarniku może trwać to troszkę dłużej. Sprawdzaj jak rogaliki się zachowują i kiedy zauważysz, że są złocisto-brązowe to od razu je wyjmij.

Z przygotowanego ciasta wyszło mi 58 rogalików. Myślę, że w zależności od grubość wałkowanego ciasta możesz tych rogalików wykonać od 50 do 60 szt.

Rogaliki rozpływają się w ustach. Dzieciaki były zachwycone, zwłaszcza jak polałam je lukrem i posypałam kolorową posypką.

Tobie życzę zatem smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, doceń moją pracę udostępniając go na swoim FB lub Google+. Zachęcam do lajkowania.



  • Super dzieciaczki

    Smaka mi narobiłaś 🙂

  • Nie lubię piec, ani generalnie stać w kuchni, ale wyglądają przepysznie! Może kiedyś nabiorę więcej ochoty do pichcenia, to zacznę wypróbowywać różne przepisy 🙂

  • Wyglądają mega apatycznie:-) z chęcią bym zjadła ale jakby ktoś zrobił bo cukiernik ze mnie kiepski 😉

  • Matka-Dietetyczka

    pamiętam takie rogaliki z dzieciństwa, teraz pewnie zrobiłabym nieco odchudzoną wersję:)

  • Uwielbiam piec ale zdecydowanie wolę zdrowsze rzeczy!:)

  • O i jakie male raczki sie tam wkradly na tych zdjeciach 🙂

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    Nie jestem zbyt utalentowana jeśli chodzi o pieczenie – a ciasto drożdżowe nigdy nie chciało mi urosnąć, zawsze opadało albo wychodziło zakalcowate. Ale Twoje rogaliki wyglądają tak pysznie, że może wreszcie zmobilizuję się do poprawy swoich zdolności kulinarnych 😉

  • Często robie takie rogaliki dla córki do szkoły. Wolę jednak zrobić w domu niż kupować pomimo iż 40 rogalików mogę kupić za 2£ domowe są lepsze.

  • Sylwia Antkowicz

    Mniam aż zjadłabym monitor. A to znaczy że trzeba lecieć po składniki i wykonać

  • zjadłabym takiego rogalika:) musiałby pysznie smakować z poranną kawą:)

  • A jak wychodzi to cenowo? Czy wersje „ze sklepu” nie wychodzą taniej?

    • Matka Wielowymiarowa

      Wg moich szybkich obliczen wychodzi ok. 20-25 zl za ok. 50-60 rogalikow, zakladajac koszt mleka krowiego, jezeli bierzesz roslinne to ok. 25-30 zl. To koszt jesli kupujesz kiilogram cukru, maki itd, jezeli przeliczysz to odpowiednio do gramatury zuzytych skladnikow to wyjdzie o wiele taniej. Nie wazylam rogalikow wiec trudno oszacowac ile to jest w przeliczeniu na kilogram. Poza tym uwazam, ze w ogole nie powinno sie porownywac czegos co robisz w domu ze sklepowym, gdzie dokladnie nie wiesz z czego jest zrobione, ile dodatkowych spulchniaczy ma itp.

      • Czyli tak czy inaczej – domowe jedzenie jest tutaj poza konkurencją 🙂

        • Matka Wielowymiarowa

          Zawsze 🙂

  • Nam takie właśnie rogaliki najlepiej smakują z jagodowym nadzieniem, choć też chętnie eksperymentujemy w poszukiwaniu nowych smaków. Przepis wykorzystam, dla urozmaicenia, dotychczasowej wersji podawania tych smakowitości. 🙂
    Bookendorfina

    • Matka Wielowymiarowa

      Polecam! A używacie zwykłego jagodowego dżemu, konfitury czy samych owoców? Już sobie wyobraziłam jak wcinam taki rogalik z jagodami 🙂

Rogaliki drożdżowe – pyszne i super łatwe

Rogaliki drożdżowe – pyszne i super łatwe

Nie gwarantuję Ci tym przepisem, że rogaliki same się zrobią. Będziesz musiała troszkę w tej kuchni, nad blatem postać, ale samo zrobienie ciasta będzie szybkie i przyjemne i nawet w tej pierwszej fazie przygotowywania rogalików się nie ubrudzisz 🙂

Później możesz już się trochę upaćkać.

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe) lub krowiego
  • ¼ szklanki przegotowanej wody
  • 50 g drożdży w kostce
  • 1 opak. cukru z wanilią
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 kostka masła 82% tj. 200 g
  • 3 jajka (tj. 2 jajka do ciasta, 1 roztrzepane jajko do posmarowania na wierzch surowego rogalika)
  • ½ szklanki mąki do podsypywanie na stolnicę i do ciasta, jeżeli będzie zbyt rzadkie

Składniki na nadzienie:

  • marmolada (smak wg preferencji smakowych)

Opcjonalnie na wierzch upieczonego rogalika:

  • lukier z torebki
  • posypka gotowa
  • wiórki kokosowe, itp.

Przygotowanie:
Te ciasto wyrabia się łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. W pierwszej kolejności podgrzej mleko zmieszane z wodą. Powstały płyn nie może wrzeć. Przelej płyn do miseczki i dodaj tam pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj składniki, aż wszystko się rozpuści. W dużej misce trzeba przesiać mąkę i sól, następnie dodać 2 całe jajka. Wlej rozpuszczone drożdże do miski i zamieszaj łyżką lub mikserem wszystkie składniki.

Rozpuść masło w garnuszku. Masło musi być dosyć ciepłe kiedy dodasz je do miski z resztą składników. Dodaj zatem masło w ilości ok. 100 ml i wymieszaj z resztą ciasta. Następnie wlej resztę masła i ponownie mieszaj. Jeżeli wydaje Ci się, że ciasto tak jakby nie wchłania masła dodaj dwie łyżki mąki (przesianej). Wymieszaj znowu ciasto.

Musicie wiedzieć, że tego ciasta nie wyrabiamy, aż będzie bardzo gęste i nietłuste. Jeżeli zauważasz, że już ładnie zawiązały się składniki i ciasto odchodzi od samej miski to przerwij mieszanie. Całe wyrabianie ciasta nie trwa zatem dłużej niż ok. 2 minuty. Zostaw je takie szkliste i tłuste w misce. Przykryj ściereczką i pozostaw w lodówce (tak, dobrze czytasz) na 60-90 min. Powinno sobie w chłodnym miejscu ładnie wyrastać.

Po tym czasie wystaw miskę i nabierz porcję wielkości swojej pięści. Ciasto może być klejące, ale jeżeli w lodówce podwoiło swoją objętość, to się tym w ogóle nie przejmuj. Warto wstawiać miskę z ciastem, co jakiś czas do lodówki, to będzie wtedy twardsze i prostsze w obsłudze.

Porcję ciasta obtocz w mące, aby łatwiej było Ci je wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Staraj się rozwałkować je na kształt koła i poprzecinaj jak pizzę na 8 części. Tutaj już przyda Ci się marmolada. Nakładaj płaską łyżeczkę marmolady tak jak to prezentuje zdjęcie. Następnie zakręcaj rogaliki.

Przyznam Ci się, że ja do dzisiaj nie potrafiłam formować rogalików. Wychodziły mi strasznie koślawe. Mam jednak jakiś defekt mózgu. Zanim wzięłam się dzisiaj za rogaliki obejrzałam kilka filmików na You Tube, by wiedzieć, czy robię to w odpowiedni sposób i szczerze uważam, że nadal nie są idealne.

Niemniej jednak po uformowaniu rogalików przełóż je na blachę. Powtarzaj czynności, aż do zużycia całego ciasta.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Przed włożeniem do piekarnika posmaruj każdy rogalik mazią z roztrzepanego żółtka.

Piecz pierwszą partię przez 20 min, aż rogaliki się zarumienią. Przy kolejnej turze zmniejsz czas do 18 min. Tutaj zaznaczam, że długość pieczenia w głównej mierze zależy od piekarnika. U Ciebie może to trwać tylko 15 minut i już będą rumiane. W innym piekarniku może trwać to troszkę dłużej. Sprawdzaj jak rogaliki się zachowują i kiedy zauważysz, że są złocisto-brązowe to od razu je wyjmij.

Z przygotowanego ciasta wyszło mi 58 rogalików. Myślę, że w zależności od grubość wałkowanego ciasta możesz tych rogalików wykonać od 50 do 60 szt.

Rogaliki rozpływają się w ustach. Dzieciaki były zachwycone, zwłaszcza jak polałam je lukrem i posypałam kolorową posypką.

Tobie życzę zatem smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, doceń moją pracę udostępniając go na swoim FB lub Google+. Zachęcam do lajkowania.